NÄIN POISTAT TAHRAT TEKSTIILEISTÄ

Mustikoita

Tahrat irtoava parhaiten, kun ne poistetaan heti tuoreeltaan. Pinttyneitä tahroja voi olla jopa mahdotonta poistaa. Tuoreisiin, tavallisimpiin tahroihin tehoaa useimmiten esikäsittely Erisan Pyykinpesunesteellä. Esikäsittelyssä nestemäistä pyykinpesuainetta levitetään suoraan tahralle ja annetaan vaikuttaa hetki. Tämän jälkeen tekstiili pestään normaalisti pesuohjeen mukaan. Osa tahroista on huuhdeltava tuoreina kylmällä vedellä ennen pesua.

VALKAISUAINE POISTAA TAHROJA TEHOKKAASTI

Yli 60-asteen pesua kestävät tahraiset tekstiilit voi pestä valkaisuainetta sisältävällä Erisan Valko Pyykinpesujauheella. Valkaisuaine poistaa useita tavallisia tahroja, kuten tee, kahvi ja mehutahroja, mutta haalistaa erityisesti usein käytettynä tekstiilien värejä. Jos tekstiili pitää pestä matalassa 30–40-asteen pesulämpötilassa, kannattaa valita Erisan Pyykinpesuneste, sillä se irrottaa tahroja tehokkaammin matalissa lämpötiloissa.

Tahrojen esikäsittelyssä sekä pesulämpötilan valinnassa on aina huomioitava tekstiilin kestävyys. Kaikki materiaalit eivät kestä esikäsittelyä, korkeita pesulämpötiloja eivätkä valkaisuaineita. On myös sellaisia tahroja, joihin mitkään keinot eivät auta. Jos tahrat eivät irtoa pesussa, ne saattavat tahrasta riippuen haalistua auringossa.

MITEN POISTAN KUULAKÄRKIKYNÄTAHRAT?

Suihkuta kuulakärkikynä tahraan hiuskiinnettä ja huuhtele tahra haalealla vedellä. Laita huuhtelun jälkeen tahralle vielä Erisan Pyykinpesunestettä ja pese tekstiili lopuksi normaalisti pesuohjeiden mukaan. Huomio kuitenkin, että kaikki tekstiilit eivät kestä esikäsittelyä. Kuulakärkikynän aiheuttamat tahrat voivat olla mahdottomia poistaa.

MITEN POISTAN MUSTIKKATAHRAT?

Pese tuore mustikka tahra kuumalla vedellä ja käsitiskiaineella. Levitä tämän jälkeen suoraan tahralle Erisan Pyykinpesunestettä ja pese tekstiili normaalisti pyykinpesukoneessa korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Jos tekstiili kestää 60 asteen pesua, käytä valkaisuainetta sisältävää Erisan Valko Pyykinpesujauhetta. Jos tekstiilin saa pestä vain alhaisessa 30–40 asteen lämpötilassa, käytä silloin nestemäistä pyykinpesuainetta, sillä se poistaa paremmin värillisiä tahroja alhaisessa pesulämpötilassa.

MITEN POISTAN RUOHOTAHRAT?

Esikäsittele tuore ruoho tahra Erisan Pyykinpesunesteellä. Pese tekstiili sitten valkaisuainetta ja entsyymejä sisältävällä pyykinpesuaineella kuten Erisan Valko Pyykinpesujauheella korkeimmassa pesumerkintöjen sallimassa lämpötilassa. Jos tahra ei irtoa, niin voit esikäsitellä tahran denaturoidulla spriillä. Tarkista kuitenkin tekstiilin värien kestävyys ennen käsittelyä.

MITEN POISTAN VOIKUKKATAHRAT?

Esikäsittele tuore voikukka tahra Erisan Pyykinpesunesteellä ja pese tekstiili valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesuaineella, esimerkiksi Erisan Valko Pyykinpesujauheella, korkeimmassa pesumerkintöjen sallimassa lämpötilassa. Jos voikukka tahra ei irtoa, niin levitä tahralle ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa ja huuhtele haalealla vedellä. Pese tekstiili tämän jälkeen pesukoneessa kuten aiemmin. Tarkista tekstiilin värien kestävyys ennen käsittelyä.

MITEN POISTAN KETSUPPITAHRAT?

Pyyhi ylimääräinen ketsuppi tekstiilistä esimerkiksi talouspaperilla. Varo levittämästä ketsuppia laajemmalle alueelle. Esikäsittele ketsuppi tahra Erisan Pyykinpesunesteellä levittämällä nestettä suoraan tahralle ja pese tekstiili tämän jälkeen valkaisuainetta sisältävällä pyykinpesujauheella, esimerkiksi Erisan Valko Pyykinpesujauheella, korkeimmassa pesuohjeen sallimassa pesulämpötilassa. Huomioithan, että valkaisuainetta sisältävä pesuaine voi haalistaa värillisten tekstiilien värejä erityisesti usein käytettynä.

MITEN POISTAN PORKKANA JA PUNAJUURITAHRAT?

Pese tuore porkkana tai punajuuri tahra kuumalla vedellä ja käsitiskiaineella. Levitä tämän jälkeen suoraan tahralle Erisan Pyykinpesunestettä ja pese tekstiili normaalisti pyykinpesukoneessa korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa valkaisuainetta sisältävällä pesujauheella esimerkiksi Erisan Valko Pyykinpesujauheella. Erityisesti porkkanatahroja voi olla vaikeaa saada irti. Voit kokeilla haalistaa tahroja myös kuivattamalla tekstiilit auringossa.

MITEN POISTAN BANAANI-, APRIKOOSI-, LUUMU- JA PERSIKKATAHRAT?

Pese tuore banaani, aprikoosi, luumu tai persikkatahra kylmällä vedellä ja käsitiskiaineella. Levitä tämän jälkeen suoraan tahralle Erisan Pyykinpesunestettä ja pese tekstiili normaalisti pyykinpesukoneessa korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Jos tekstiili kestää 60 asteen pesua, käytä valkaisuainetta sisältävää Erisan Valko tai Erisan Kirjo Pyykinpesujauhetta. Jos tekstiilin saa pestä vain alhaisessa 30–40 asteen lämpötilassa, käytä silloin nestemäistä pyykinpesuainetta, sillä se poistaa paremmin värillisiä tahroja alhaisessa pesulämpötilassa.

MITEN POISTAN KAAKAOTAHRAT?

Esikäsittele kaakao tahra Erisan Pyykinpesunesteellä ja pese tekstiili tämän jälkeen pesukoneessa korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Käytä entsyymipitoista pyykinpesuainetta, kuten Erisan Valko tai Kirjo Pyykinpesujauhetta.

MITEN POISTAN SUKLAATAHRAT?

Raaputa ylimääräinen suklaa tekstiilin pinnasta varovasti esimerkiksi veitsellä. Varo levittämästä tahraa enempää. Levitä suoraan tahralle Erisan Pyykinpesunestettä, anna vaikuttaa hetken ajan ja pese tekstiili sen jälkeen normaalisti entsyymipitoisella pesuaineella, kuten Erisan Valko tai Kirjo Pyykinpesujauheella korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa.

MITEN POISTAN PURUKUMITAHRAT?

Jäähdytä tekstiili pakastimessa ja raaputa purukumi sen jälkeen varovasti pois. Esikäsittele purukumi tahra Erisan Pyykinpesunesteellä ja pese tekstiili sen jälkeen pesuohjeen mukaan.

MITEN POISTAN OKSENNUSTAHRAT?

Huuhtele tekstiili ja oksennus tahrat lämpimällä vedellä. Esikäsittele tahra Erisan Pyykinpesunesteellä levittämällä nestettä suoraan tahralle. Pese tämän jälkeen tekstiili normaalisti korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Huomioithan, että suurin osa bakteereista tuhoutuu vasta vähintään 60-asteen pesussa.

MITEN POISTAN ULOSTETAHRAT?

Uloste tahrat voivat olla hankalia irrottaa. Tahrat huuhdellaan mahdollisimman nopeasti lämpimällä vedellä. Tahraisille teksteille voi kokeilla myös liotusta. Esikäsittele tahra Erisan Pyykinpesunesteellä levittämällä pyykinpesunestettä suoraan tahralle. Pese tämän jälkeen tekstiili normaalisti korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa. Huomioithan, että suurin osa bakteereista tuhoutuu vasta vähintään 60-asteen pesussa.

MITEN POISTAN VERITAHRAT?

Huuhtele veri tahrat huolellisesti kylmällä vedellä. Lämmin vesi saa veren tarttumaan tekstiilien pintaan entistä sitkeämmin. Levitä tahralle huuhtelun jälkeen Erisan Pyykinpesunestettä ja pese tekstiilit entsyymipitoisella pyykinpesuaineella kuten Erisan Valko tai Erisan Kirjo Pyykinpesujauheella korkeimmassa pesuohjeen sallimassa lämpötilassa.

MITEN POISTAN VESILIUKOISET MAALITAHRAT?

Huuhtele tuore vesiliukoinen maalitahra kylmällä vedellä ja pese tekstiili sen jälkeen normaalisti pesuohjeiden mukaan esimerkiksi Erisan Pyykinpesunesteellä. Vanhaa tahraa voi olla mahdotonta poistaa.

MITEN POISTAN VESILIUKOISET LIIMATAHRAT?

Huuhtele tuore vesiliukoinen liimatahra haalealla vedellä ja pese tekstiili sen jälkeen pesuohjeiden mukaisesti esimerkiksi Erisan Pyykinpesunesteellä. Jos liimatahra ei lähde, niin voit kokeilla esikäsittelyyn myös asetonia (kynsilakanpoistoainetta), joka huuhdellaan huolellisesti ennen varsinaista pesua. Tarkista kuitenkin tekstiilien kestävyys ennen käsittelyä.

MITEN POISTAN VESIVÄRITAHRAT?

Huuhtele vesiväritahra lämpimällä vedellä. Esikäsittele tahra Erisan Pyykinpesunesteellä tai tahranpoistoaineella ja pese tekstiili normaalisti pesuohjeiden mukaan.

MITEN POISTAN AURINKOVOIDETAHRAT?

Pyyhi ylimääräinen aurinkovoide tekstiilistä esimerkiksi talouspaperilla. Varo levittämästä voidetta laajemmalle alueelle. Liota tekstiiliä kädenlämpöisessä saippuavedessä ja hankaa tahraa kevyesti.


MITÄ ALLERGIATUNNUS KERTOO TUOTTEESTA?
MIKSI KANNATTAA KÄYTTÄÄ HUUHTELUAINETTA?
Lapsen pehmoleluja
VAUVAN PYYKKI